Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2017 13:03 - СВОБОДАТА, ПАДНАЛА ОТ БАРИКАДАТА /ПО ДЕЛАКРУА/
Автор: lazarlalev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 325 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.10.2017 13:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПокаFacebook © 2017   image Лазар Лалев добави 5 нови снимки. Току-що ·

ОЖУЛЕНА, ОКЪРВАВЕНА, НАСИНЕНА, РАЗПАРЦАЛЕНА, НО ЦЯЛА! А МЕЖДУ РАЗНОЦВЕТНИТЕ И АСИМЕТРИЧНИ ОЧИ СЕ НАДИГА ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ. В КАКВО ЩЕ СЕ РАЗРАЗИ?!
В известното платно на Делакруа СВОБОДАТА НА БАРИКАДАТА" млада напета мома, покачена върху глави и шитове на бунтовниците, развява знаме–символ на революционния устрем на масите.
Вероятно това знаме е родено заедно с Марсилезата в знаменития поход на марсилци към Париж, но революционния му заряд, се нагнетява в трите революции на 19 в. дооформили политическия облик на Централна Европа: 1830,1848,1871.
Но онова са били "класически революции" – с изкъртените павета, с импровизираните лафети за стрелба, с надигнатите пушки към пазителите на реда. В наше време бунтовете и възстанията протичат по правило полит–коректно, регламентирани от властите и поръсени с цветя. Нежни революции! Изместили традиционния за тях цвят на "алената кръв" с безопасни – смесени, нюансирани в гамата на по-слабата тревожност цветове: оранжево, зелено, виолетово. Което не намалява волята на масите за революционна промяна, но ги прави пазарно по-евтини и граждански по-безопасни.
Тези две революционни тенденции и насрещните репресии на властите са като че спресовани в момическия бюст пред очите ни.
От класическите революции: безмилостната полицейска разправа с възстанниците - девойкта на Делакруа е снета от главите, дулата и щитовете и унизително овъргаляна в уличните боклуци.
ОКЪРВАВЕНА, НАСИНЕНА, РАЗПАРЦАЛЕНА. С НЕЯ ЖАНДАРМИТЕ СА БИЛИ ГРУБИ.ПОСТЪПИЛИ СА БРУТАЛНО, БЕЗ ВСЯКАКВО КАВАЛЕРСТВО. – В ИЗСТЪПЛЕНИЕ НА ОТМЪСТИТЕЛНИТЕ СИ ПОДБУДИ.
Това е революционната класика. Авангардното изкуство на 19 в. Късните романтици като Шопен , Юго и Делакруа са особено чувствителни към тези явления и ги пресъздават с пределно остри и действени художествени средства, вкл. и НАТУРАЛИСТИЧНИ, в духа на "ПРАВДАТА НА УЛИЦАТА И ПЛОЩАДА" /Юго/.
И тук те са изобилни и ярки: струя засъхнала кръв през бузата до двете полукълба, разкъсаната до неузнаваемост бяла риза,напоена от прясна кръв, сини отоци под очи и мишници,тук таме дълбоки, до костта разрези от острие. Това момиче е бито и пребито, като изритано от полицейски участък. Козета от "КЛЕТНИЦИТЕ" на Виктор Юго преди спасението й от сигурна смърт.
Това е времето, в което няма актьорско изпълнение, а "ПОЛНОЙ ГИБЕЛИ В СЕРЬЕЗ", или както казва друг герой на Юго, полицейският инспектор Жавер: "С БУНТОВНИЦИТЕ НЕ СЕ ИГРАЕ НА ШИКАЛКИ".
Но ако по внимателно се вгледаме в бюста–портрет на момичето, ще се натъкнем на съществени отлики от епохата на грубата полицейска разправа.
Първо, обстановката. Не улицата и площада, а къщата, още по-стеснено - КУХНЯТА, с електрическата печка, с лавката с посредените кухненски съдове, хладилника. Намек за исторически неотдавнашните дисидентски движения в СССР – "КУХОННЫЕ РАЗГОВОРЫ" - новото направление на общественото нездоволство.
Второ. Съвсем очевидно момичето е бито и пребито. Има дори подсказки за разцепена глава и удари с нож по темето. Но на тях рязко и иносказателно контрастират запазени , читави и дори естетически съблазнителни лицеви зони: СПУСКАЩА ОТ СНЕЖНО БЯЛА, КОКЕТНА ПАНДЕЛКА НА "ЖИТЕНА РАКОЙКА" КОСА ЛЪЩИ В ЗЛАТИСТИ ОТЕНЪЦИ, ДВЕТЕ ПОЛУКЪЛБА, ОКЪРВАВЕНИ, ПОДПУХНАЛИ, НО ЗАПАЗИЛИ ИСКУС НА "СЕКС-АПИЙЛ"; УСТНИ, СОЧНИ, СЪБЛАЗНИТЕЛНО ПЛЪТНИ И ГЪСЕНИЧНО ИЗВИТИ В ЗАГАДЪЧЕН ПРИТВОР: КАТО ЧЕ ТОКУЩО МИНАТИ С ЧЕРВИЛО.
Обаче смисловата поанта в цялата си синергетика е придвижена в очите.
Едното око, зеленикаво в нормален размер и анатомични белези е в режим на спокойно наблюдение. За него ужасите са преминали.
Но другото, лявото,с разцветка, характерна за очите на жените-вам от филмите,бистро и чисто в бледа синевина, е явно в режим на късната готика. Тук личи и нейната инфернална подкладка.Диалогът с подрастващите "деца на сатаната".
Какво се чете в това око обаче? Ясно, реваншизъм, на битите, но оцелели; ресантиман – отмъстителност – ще има и следващ бой, мислете му; лукавство: "което не постигате с ножове, ние постигаме с женски прелести", ехидство от наопаки – "ГОРКО НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ".

МОМИЧЕТО ОЖУЛЕНО, НО ЦЯЛО! МЕЖДУ РАЗНОЦВЕТНИТЕ, АСИМЕТРИЧНИ И ПОДЧЕРТАНО РАЗДЕЛЕНИ ОЧИ ПРОТИЧА ТОК С ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ. В КАКВО ЩЕ СЕ РАЗРАЗИ?!
ОТГОВОРЪТ ЗАКАНИТЕЛНО СЕ ПРЕМЪЛЧАВА. ЗА СЕГА.

image image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lazarlalev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 186576
Постинги: 243
Коментари: 48
Гласове: 86
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930