Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2017 16:03 - ЗАОБИКАЛЯНЕ СТАРОСТ И СМЪРТ - ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ?
Автор: lazarlalev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 576 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
              Здравей, приятельо драги,
                Вече няколко пъти ми се прави забележка, че пиша понякога само с главни  букви. И го наричат с новата и за мен до щателната  проверка в речниците неизвестна  дума:ТРОЛЕНЕ И ТРОЛИНГ. Що годе точно съответствие на български и руски не открих, но и приблизителните преводи  ме карат да се замисля защо го правя. ТРОЛИНГЪТ Е  някакъв вид "графично нахалство", самоизтъкване с  дързостта  на буквата и буквения ред, "крещене с букви на публично място".
              И ти също  ми обърна внимание на това. Както и доста други четящи и пишещи се дразнят от такъв вид писане.За мен – не съвсем  ясно защо. Може би поради инстинктивното незачитане на чуждото  своеобразие.Колкото и да се наричаме толерантни и политически коректни. "Ние не си го позволяваме, този какъв се мисли, че да  си го позволява". Може би   заради отмъщението върху  тази основа, един вид  ядосаните в консерватизма си "си го връщат", като  не  искат да  четат  текстове,  написани по този начин. Затова те и питам като човек "съвсем от вън", дори буквално отсътстващ от България - какво мислиш по въпроса? Пределно  обективно и безстрастно, като евнух пред гола ханъма.                                 Не за самозащита, защото отдавна вече съм отвикнал от разкаяния и изкупления, но  мисля, че имам някои сериозни основания за писане само с главни  букви. Не  знам, как ще оцениш  тези основания, но за мен са сериозни и нямат нищо общо с гевзлъка, писателските капризи, и придаване на  по-голяма  тежест  на написаното.
                1. Така просто по-лесно се пише. Без качване и сваляне на лоста за големи и малки букви.  А при   моето писане на поток това има известно значение.  Така изреченията се леят като в русло без  прегради и препятствия, създавайки своя здравословен климат и ефект от само себе си, без външна стимулация.
                2. Увеличава се размера на буквата и така тя се вижда по-добре.Изпъква  и  се  възприема по-отчетливо. В съединенията си в дума, от там в изречение се увеличава СЕМАНТИЧНИЯ ЕФЕКТ" - отрефлектирането – разбирането на собствената мисъл. При старческото зрение, дори с оперирана катаракта, то дава много повече удобства за самата техника на четене и неговата ментална асимилация.
             И 3. Добре контрастира на нормалното изписване с отделящи се по-големи и равни по размер букви на специфичната реч от свое име, или при цитиране, вместо обграждане с кавички, тирета, сдвободни пространства и пр. смисловото съдържание на текста пълнозвучно и многоцветно намира естествената си форма и акцентировка.
                Има разбира се и други "по-не биещи на очи начини" за постигане на подобни  ефекти, но за мен този е най-подходящ и удобен. Пък и било само затова, че е най-практичен. Какво мислиш по въпроса.
                  Пак, без вманиачаване  и самоизтъкване, реших да варирам  своите постинги  по теми и сюжети - някъде като отклик на текущи събития и хора, другаде като отзив на направеното от  партньори със сходни мисли и текстове. Предпочитание давам на  тези, които внасят материал от други сфери на изкуството: живопис, музика, архитектура, скулптура. Направо пиша под тях свои интерпретации, коментари и спекулации. И то се оказа друг вид добре познатото ти СКРИПТОРИТИ със същите здравни и физиологически ефекти, но с по-малки напъни към "отсебятина", основаваща се на собствени измишльотини. Мъча се и аз, което засега технически не ми се удава, да привеждам и подходящи илюстрации от другите изкуства: нещо като цитати от живопис и музика.
               Резултатите обаче са под очакваните. "Новаторският ми подход" не особено повдига интереса към писанията  сами по себе си. На което собствено не държа, но с което се съобразявам за налучкване на психологическия портрет на нашия, купешки казано, СЪВРЕМЕННИК..
                  И, разбира се, белетризъм. Мъча се да  характеризирам персонажите си в  живи диалози, някакъв вид "психологизуване",с шпионско взиране  във физически детайли, описание на интериор и пр.  Старая се, с променлив успех, но се старая, да събера  неволните разпръсквания  на мисълта в някаква водеща, мотивираща самото ми занятие мисъл. Сам разбираш какво имам предвид.
                  Поради всичко това, площта с теми и сюжети рязко се увеличи. Ходът на разработката им ги одесеторява  с ефекта на снежна топка, и така съзнателно или инстинктивно имам материал за години напред. Да повторя пак водщия графоманите  ДРАЙВ  по примера  на "ХИЛЯДА И ЕДНА НОЩ":    Самият процес на писане/респ. разказване/ авансово  тегли актива  ЖИВОТ И ЗДРАВЕ. Така и  животът се услажда повече, и тонусът се поддържа по-свеж и бодър, и застраховката срещу склероза и алцхаймер се обезпечава с по-стабилни мотиви.
                Макар че имам и обезпокояващи примери: Борис Спаски, световен шампион по шах, цял живот с много добро физическо и умствена натоварване – инсулт, на количка, с ръчно  въртене на педалите. Помня своя кръстник на литературното поприще  Ефрем Каранфилов, на когото някога ти даде  палавото прозвище ТЕМЕНУЖКИН. Спиралообразна мумия, сгърчена от алцхаймер като  бебешки зародиш на кравай. И това човек с пъргава мисъл, находчив,  с памет-чудо на чудесата. Човек точно по съветите на Умберто Еко: с постоянно любознание, "кура суи" /грижа за себе си/, и натренирана памет!                   Естествено, вслушвам се и в предупреждението на Ошо, че животът е риск, че няма средства за ефективна превенция на старост и болест, че опасностите са "свойствени на процеса на живеене" и неминуеми за всяко живо същество.И пр. Но добре или зле, съм си вушил, че докато се занимавам със СКРИПТОРИТИ, играя шах или активно чета – непременно с коментар по прочетеното, ударите под кръстта на старостта и косата на смъртта ще ме заобикалят като не заслужаващ вниманието им прайдоха и некадърник. Животът ми отсега нататък съм поставил като подопитно зайче за проверка на експеримент,  от десетилетия  интуитивно налучкван.
                  Защо всичко това?Защото  на 83 животът изведнъж се услади.
                   Ако ти можеш без такива процедури, ще те моля своевременно да ми съобщиш. Не изключвам, някой твой секрет да ми добави още някоя година здрав и читав живот. Много  поздрави и благопожелания.




Гласувай:
1



1. starforlife - (Ако не е неучтиво да се обърна на "ти")
30.08.2017 18:10
Хич да не ти пука кой какви забележки ти прави!
Особено пък в светлината, че да правиш забележки на човек на твоята възраст - е меко казано простотия!
Пиши си както ти е удобно и те удовлетворява, а който не му изнася - блог "голям" - блогъри "бол" - да заобикаля твоите ширини, но не и да се опитва да ти налага ред в твоя си... "харем".
Да, харем - мислите, които често изпитваме нужда да "материализираме" на "листа" - нима не са онези дяволити любовници, които правят любов с въображението ни?

Поздрави!
ж
цитирай
2. lazarlalev - ЗАМИСЛЯМ СЕ ВЪРХУ ТОВА. ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ...
08.09.2017 08:06
ЗАМИСЛЯМ СЕ ВЪРХУ ТОВА. ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ НЯМАМ ДРУГ ХАРЕМ, ОСВЕН "ХАРЕМА НА МИСЛИТЕ". НО И ЗА НЕГО МИ ТРЯБВАТ ЕВНУСИ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lazarlalev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 186131
Постинги: 243
Коментари: 48
Гласове: 86
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031