Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2017 13:10 - ТЕХНИКА И РОМАНТИКА ПОД РЪЧНО УПРАВЛЕНИЕ
Автор: lazarlalev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 241 Коментари: 0 Гласове:
0



           МЕЖДУ ТЕХНИКА И ИЗКУСТВО:  РЪЧНО УПРАВЛЕНИЕ  НА ОБРАЗА

              И в "Изкуството да се поддържа мотоциклет",и  в следващата си творба "Лайла"  – Роберт Пърсиг  под маската на Платоновия  Федър,  дава  подробно описание на мотоциклета и яхтата  в тяхната техническа направа и  оперативно функциониране. Описание отегчително подробно и повествувание отблъскващо педантично. Но в контраст, макар и смислово произтичащи от тях, се  развиват съждения, които могат да се резюмират в пределно, изкушавам се да кажа "сталинско" опростяване – се свеждат  до един дълбок дзенбудистки и даоситски извод. А именно, че това, което ние условно наричаме КРАСОТА , на практика е пресечната точка на  техника /направата на  двете превозни средства/ и романтика /пуснатият в ход  посредством  тази   техника   механизъм  на движение/. А доказателството за перфектната работа  на двата компонента: жизнерадостните и нелишени от естетически елемент чувства  на мотоциклетиста и яхтсмена. При условие, че  мотоциклетът и яхтата работят добре. Как да разберем това "добре"? Ами по приликата им с действието на  майсторско поетическо или музикално произведение. Ще рече, изправността на техниката се мери с предизвиканата от нея романтика, а ефективността на романтиката, мечтата на немските романтици, с  плавната и ритмична работа на техниката.
                  Признавам, във вербален текст, особено окастрен и оголен до "сталинско" резюме, звучи надуто и претенциозно. И трябва да отдадем  заслуженото на специфичния белетристичен дар на Роберт Пърсиг, в успеха  му  да го обясни артистично и достъпно на западния прощапулник в източната езотерика.
                  Но в живо изпълнение, АРТ-ПЪРФОРМАНС –  чрез средствата на фотореализма в изкуството се  създава такъв силен естетически ефект, че САМИТЕ ОБЯСНЕНИЯ СТАВАТ НЕНУЖНИ.
                Затова на  онези, които проклинат техниката заради отчуждението между  хората,  които тя налагала; и всички онези, които обявяват преждевременна смърт на изкуството, не достигащо  съвършенството на старите майстори; ще препоръчаме  експонати на този нов тип хибрид  ФОТОХУДОЖЕСТВО - СЪЧЕТАНИЕ НА КРАСОТА В ТЕХНИКАТА И ТЕХНИКА В КРАСОТАТА.  Хибрид, който, за огромна радост  на съвременника, няма нищо  общо  с  днешните ХИБРИДНИ ВОЙНИ. Но много общо с ДЗЕН и ДАО.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lazarlalev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 187075
Постинги: 243
Коментари: 48
Гласове: 86
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930