Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2017 17:28 - НАПРЕД, О ПАРИИ ПРЕЗРЕНИ
Автор: lazarlalev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 338 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   НАПРЕД О ПАРИИ ПРЕЗРЕНИ

                                   ЗА ГЕРМАНСКА БАРОНЕСА – НАПРАВО ЗЛЕ. ПО–ДОБРЕ ДА СЕ СВРЕ В РОДОВИЯ СИ ЗАМЪК НА РЕЙН И ДА СЕ ОТБИВА САМО ДО СЪСЕДНИЯ ГАСТРОНОМ ЗА  ЧЕРНО ПИВО С МЕЗЕ СИРЕНЕ "РОКФОР". ТОВА ДА НЕ МОЖЕШ НИЩО ДРУГО, ОСВЕН ДА СЛАВОСЛОВИШ ЗАКЪСНЯЛ ПОЧИТАТЕЛ  НА МИЗИС И ХАЙЕК   ДВЕ СОЦИАЛНИ СТРАТИ ПОД СЕБЕ СИ, Е НАПРАВО ПАДЕНИЕ. СЪПРУГАТА НА КАРЛ МАРКС   ЖЕНИ ФОН ВЕСТФАЛЕН ПОНЕ Е ОЗОРИЛА ТРИТЕ НАЧАЛНИ ГЛАВИ НА "КАПИТАЛА" И НАРОДИЛА ЦЕЛИ ОСЕМ ДЕЦА. И КАТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ  ДО РАЗПАДАЩИЯ СЕ ПО ВСИЧКИ ШЕВОВЕ  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ САМО ПОЛОВИНЧАТА АГРАРНА РЕФОРМА АЛА ВИТТЕ И СТОЛИПИН ВОПИЕ ЗА ПРАВЕДНИЯ ГНЯВ НА ЛЕВ ТРОЦКИ.
                 А НА  БЕЗСПОРНО ТАЛАНТЛИВИЯ ИВАН КРЪСТЕВ САМО ДВЕ ПОЖЕЛАНИЯ.
                 ПЪРВОТО, ДА УКРОТИ ПАТОСА НА СВОЯТА МИРОТВОРЧЕСКА РЕТОРИКА И ДА ВИДИ С ТРЕЗВИ ОЧИ ОСНОВНИЯ КОНФЛИКТ НА ЕПОХАТА:  КОНФЛИКТЪТ БЕДНИ БОГАТИ. ДА СИ ГО СПОМНИ И В ОБРАТЕН РЕД "БОГАТ/БЕДЕН" - ИМАШЕ  ТАКЪВ ФИЛМ ПО ЕДНОИМЕННИЯ РОМАН НА ЪРВИН СТОУН. А И НИЩО ДА НЕ СИ СПОМНЯ: ДА СЕ ОСЛУША НА ПОДДЗЕМНИЯ ТЪТЕН, ВЕЩАЕЩ ПЛАНЕТАРЕН ЗЕМЕТРЪС. ЦЯЛОТО ЗЕМНО КЪЛБО ЩЕ СЕ РАЗЦЕПИ ОТ КОНФЛИКТА БЕДНИ/БОГАТИ, А ТОЙ "ГЕЙЕВРОПЕЕЦЪТ" ЗАЕДНО С "ГЕЙ ЕВРОПЕЙСКАТА БАРОНЕСА ФОН ТАДЕН" НЕ ЧУВАТ ПЕТЕЛА.
                    ДА УСКОРИ ХОД ДО СОРОС: БАРОНЕСАТА ПО СТАРИ ВРЪЗКИ И АРИСТОКРАТИЧЕН ИМИДЖ ДА НЕ ГО ИЗПРЕВАРИ ЗА  ЛЕЛЕЯНИЯ ОТ НАС ДВАМАТА ГРАНТ. И НЕПРЕМЕННО ДА ГО ПОДЕЛИ С МЕН, БИВШ СЪБРАТ ПО КЛАСА И МАРКСИСТСКО-ЛЕНИНСКИ УБЕЖДЕНИЯ.
                     СРЕЩУ КОЕТО АЗ ОТ СВОЯ СТРАНА  СЕ ЗАДЪЛЖАВАМ:
                     ПЪРВО, ДА ПРИДУМАМ   ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА  ХЕРБЕРТ МАРКУЗЕ,  ХУГО ЧАВЕС И РАУЛ КАСТРО ДА  ОТЛОЖАТ "LUТTE DE FINALE", ПРЕДСТОЯЩАТА СОЦИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ, ПОНЕ ДО ПЪЛНАТА КОНСУМАЦИЯ НА ГРАНТА ОТ СОРОС
                ВТОРО,  ДА ГО ПРИЮТЯ  В СЛЕДРЕВОЛЮЦИОННИЯ ПЕРИОД, НЕДАЙ СИ БОЖЕ! В ТАВАВАНСКАТА СТАЯ НА РОДНИЯ МИ ДОМ СЪС   ЩЕДРО ОТПУСКАНИТЕ ОТ ВЛАСТИТЕ "ХЛЯБ И ВОДА".
                   ТРЕТО, САМ ДА НЕ ПЕЯ И ДА НЕ ГИ КАРАМ С БАРОНЕСАТА ДА ПЕЯТ:
                     C*EST LA LUTTE DE FINALE
                      GROUPPONT NOUS E DEMAIN
                                                                       L*INTERNATIONALE
             SERA LE GENRE HUMAIN
              ТОВА, КОЕТО ИСКАМ ОТ ТЯХ Е РАЗУМНИЯТ МИНИМУМ, ЗАЩО ДОРИ СЪВЕТСКИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ И БЪЛГАРСКИТЕ ИМ ПОДГЛАСНИЦИ  МОЖЕХА ДА ОЗОРЯТ В РУСКИЯ ПРЕВОД НА КРЖАНОВСКИ ПОСЛЕДНИЯ КУПЛЕТ НА ОКРИЛЯВАЛИЯ НИ НЯКОГА ХИМН. 

За да разбереш какво става в Европа, трябва да си живял при комунизма

Тонът му е бистър и съдържа голяма човешка топлина. Иван Кръстев е един от най-оригиналните и влиятелни европейски мислители, пише германският седмичник "Ди Цайт" в обширна рецензия за книгата му "След Европа".
Ivan Krastev (privat)

След демократичните революции източноевропейците преживяха демографски контрареволюции, а днес много от тях не искат да живеят в общество, където отличниците се конкурират за стипендии, докато двойкаджиите се бият на улицата.

"Той не иска нито да спасява Европа, нито да се вайка за нея. Тонът му е бистър, но в същото време съдържа голяма човешка топлина. В дните, когато в Полша се борят за спасяване на правовата държава, просто няма по-подходяща книга от тази: със "След Европа" Иван Кръстев сякаш вече оценява щетите от земетресението на родния си континент, докато то още продължава. Във възприятието на Кръстев добре познатото ни изглежда разклатено: откакто бежанската криза подсилва антилиберализма на демокрациите в Източна Европа, европейският модел, възникнал след 1989, се разклати. Кръстев е подготвен за дезинтеграция, хаос и бедност."

Авторката на рецензията припомня идилията отпреди двайсетина години, когато целият свят сякаш искаше да стане по-европейски: просветен и секуларен, с върховенство на закона. Но тази идилия се препъва в препятствието, което Кръстев описва така: как може да има универсални права, след като днес хората живеят в общества с много различна степен на свобода и благоденствие? Именно поради това мнозина избират автократичната държава, която да пази собственото им благоденствие срещу бежанците, пристигащи по нашите граници тъкмо в името на човешките права – резюмира Елизабет фон Таден и продължава:

Интелектуалец, чийто глас се чува по цял свят

"Кръстев ни показва, че вътрешните противоречия, в чийто капан попадат източноевропейците, са не само опасни, но и разбираеми. Защото след демократичните революции те преживяха демографски контрареволюции: гражданите им започнаха да се изселват. (…)

Да четеш Кръстев е наслада, защото в неговото стилистично изкуство са събрани заедно както любовта към литературата, така и красотата на мисълта му, но и липсата на каквито и да било политически илюзии. 52-годишният българин е един източноевропейски интелектуалец, чийто глас се чува по цял свят: в университетите, сред управляващите, в тинк танковете. (…) Кръстев вече от години прилича на еднолична сила за бързо реагиране. Като политически консултант той е изключително ефикасен паневропеец, в София ръководи един център за политически стратегии, преподавал е в Будапеща, участва в създаването на различни тинк танкове, в Берлин има статут на постоянно гостуващ учен, във Виена играе ключова роля в Института по науките за човека, а меценатът Джордж Сорос го хвали като уникален ярък глас. Дясно, ляво, горе, долу, Изток, Запад – тези категории не са достатъчни, за да се опишат мислите и действията на Кръстев. Той си е спечелил независимост." (…)
Deutschland Deutsche Welle Review 2014 - Au?enpolitik Weiter Denken Konferenz (photothek/Kohler)

Конференция по външната политика в Дойче веле - с участието на Иван Кръстев (вторият отдясно)

"За българина Иван Кръстев тъкмо опитът на средно- и източноевропейците поражда решаващата разлика в отношението към Европа. Случващото се в момента той преживява като някакво дежавю: без никакво насилие настъпва краят на нещо, с което сме свикнали и което винаги сме мислели за вечно. Европа е дълбоко разединена, но разломът не е просто между богати и бедни или между Север и Юг, както мислят западняците. Европейският разлом разделя най-вече онези, "които изпитаха на гърба си разпада на някога тъй могъщия комунистически блок, и другите, на които им бяха спестени тези травматични преживявания.
Редакцията препоръчва
Това ли е краят на Европа?

Съпротивата на източноевропейците срещу бежанците е своеобразен бунт срещу глобализацията, казва в интервю за ДВ политологът Иван Кръстев, според когото бежанската криза ни връща към разделението Изток-Запад. (29.02.2016)
"Защото бежанците им напомнят за техните роми"
На вечеря с Путин
Накъде тръгна Източна Европа
"Ако ЕС се разпадне"

Западноевропейците могат още малко да помечтаят за най-прогресивния от всички континенти, за източноевропейците обаче настъпва нова травма, която им въздейства дори по-непосредствено от предишната. Защото сега се разпада не империята на чуждия съветски диктат, а собственият им живот. "Тогава се срути техният свят", пише Кръстев, "сега се срутва нашият." Нашият свят: Европейският съюз, който иска да опази общите ни права срещу корумпирания произвол на националните държави."

Противоречията на "нашия свят"

По-нататък в обширната рецензия на Елизабет фон Таден, публикувана в "Ди Цайт", става дума за противоречията на този "наш свят". За противоречивото отношение към туристите, от една страна, и към бежанците, от друга. Или към свободата на придвижване и обезлюдяването на Източна Европа. В този контекст авторката цитира наблюденията на Иван Кръстев:

"Да вземем България. Всеки десети българин напусна страната, а според прогнозата на ООН през 2050 година населението ще се е стопило с 27%, а икономическата сила – с 10 процента." В обезлюдените региони са останали само възрастни хора, към които Кръстев изпитва състрадание: "Самотният индивид е смъртен по различен начин от човека, който принадлежи към някаква група." Разбирайки страховете на много свои съотечественици, той пита: "Дали след сто години все още някой ще чете български стихове?"

Кой ли не би разбрал тази тъга?  Възрастните родители на пътуващите глобалисти креят в своите жилища в родната страна, за да не пречат на щастието на своите свръх мобилни деца и внуци. А популистите обещават онова, което никой друг не обещава: общност отвъд съревнованието. Меритократичните елити гледат на обществото като на училище, където отличниците се конкурират за стипендии, докато двойкаджиите се бият на улицата, популистите обаче разбират обществото като задружно семейство, чиито членове взаимно се поддържат не само защото го заслужават, но и защото са свързани от нещо общо." Избирателите гласуват за такива правителства, просто защото според тях някой трябва да се грижи за вътрешносемейните задължения."

Прекален скептицизъм

В края на рецензията авторката отправя към Иван Кръстев и няколко критични бележки – най-вече заради това, че не "проверява наличните политически инструменти", с чиято помощ би могла да се ремонтира Европа:

"Защо например не се произнесе за нова европейска аграрна политика, която да зачита регионалните култури, природата и интересите на дребните селяни, вместо земята да бъде продавана на инвестиционни фондове и да бъде опустошавана от монокултури – политика, която ще мотивира хората да останат в страната си? (…) И нима наистина точно бежанската криза пречупи всичко? Та нали Виктор Орбан беше демократично избран още през 2010, а близнаците Качински дойдоха на власт в началото на това столетие?"

Рецензентката обръща внимание и на факта, че (немскоезичното издание на) книгата само в послеслова отбелязва оптимистичните европейски тенденции – победата на Макрон във Франция и поражението на популистите в Холандия. И меко упреква Иван Кръстев в прекален скептицизъм:

"Единственото му опование гласи: европейците трябва да са готови на повече компромиси помежду си, трябва да имат воля за помирение и смелост да сключват неочаквани коалиции."

Обширната рецензия в "Ди Цайт" е илюстрирана със снимка на Иван Кръстев, под която пише: "Иван Кръстев е роден през 1965 г., а днес е един от най-оригиналните и влиятелни европейски мисл



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lazarlalev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 186220
Постинги: 243
Коментари: 48
Гласове: 86
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031