Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2017 09:00 - КОКОШКИТЕ ЗАКЪЛВАХА ЛИСИЦАТА !!
Автор: lazarlalev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 474 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

vEves
Симеон II на 80 – никой не е пророк в собствената си страна

16/06/2017 15422 |16
Снимка: Авторът
Всеки, независимо от политическите си пристрастия трябва да признае, че Симеон е част от живата ни, истинска и неподправена традиция

Евгени Петров – Gendo

Днес вероятно най-уважаваната и авторитетна българска фигура сред световния, не само европейския политически елит Н.В. Симеон II навърши 80 години. Той беше почетен от Църквата с тържествен молебен в пълния му блясък и нито един истински християнин не може и не трябва да се съмнява в каноничните традиции на църквата.

Симеон даде стилен прием в двореца Врана, който беше уважен както от българския политически елит, така и от кралски семейства от Балканите и Европа.

Пиша тези редове не като благодарен гостенин на приема, а като човек искрено смутен от многобройни негативни коментари в социалните мрежи както за личността на Симеон, така и за ролята му в българската политика.

Мнозина от обективните анализатори ще ви кажат, че той се опита и донякъде успя да вкара човечността и диалога сред нашите айдуци-политици. И това е вярно.

Но друга част, онези, които не виждат гредата в окото Костово, го мразят и ще ви кажат, че той бил разбил двуполюсния модел. Същият двуполюсен модел, за който сега същите хора и дума не дават да се издума.

Как да си обясним следното противоречие: Българинът едновременно твърди, че всичко може и знае, най-умен и най-работлив е, но същевременно винаги иска някой бащица непрекъснато да му решава проблемите. И когато не успее, съответният бащица е изпращан със словесни сопи и то от най-яките. Независимо дали е цар, генерал, иили обикновен социалист.

Та на приема бяха хора и монархисти, и консерватори, и либерали, и социалисти. Там можехте да видите и Мицев, оня със спестените 3 милиона от закуски, и Станишев, и Милен Велчев, и Каролев, и Иво Прокопиев, и Спас Русев, и Цветелина Бориславова, и проф. Андрей Пантев, и проф. Овчаров, и президентът Румен Радев и т.н. и т.н.

Въпреки че признавам – има хора, които уважават Симеон, но като цяло в социалните мрежи днес замириса на „лук и вкиснато“, както пише Вапцаров, замириса още на цървулщина, на дълбока провинциалщина, на познатото хейтърство и безогледен нихилизъм.

Активираха се хора именно от десена на тия, които търсят бащицата да ги оправи без да си мръднат пръста и след това горко се вайкат защо някой не ги е нахранил със сребърна лъжичка.

Навъдиха се маса майстори на хазарта убедени, че е комарджия, видимо, защото цял живот са били до него в казиното. Навъдиха се и приятели по чашка, които със сигурност пият и препиват с Царя от години във Врана и/или/ в Мадрид и на други места.

Едни дори казаха, че е изсякъл гората, въпреки че, слава Богу, тук поне Зелените ще ви кажат, че рилските гори на Симеон са най-добре пазените и най-грижливо поддържаните в сравнение с дивашката сеч на „държавното“ по различни общини.

Но знаете ли…това е част от душата, от психиката на човека. Зле ли си – търси някой виновен, за да се почувстваш по-добре, да свалиш вината от себе си.

Хайде, либертарианци, поставянето в центъра на човека и неговата личност означава не само личнаэсвобода, контрол и взискателност към държавата, но и персонална отговорност. Успехът, както и провалът винаги са лични.

Сега мнозина от журналистическата колегия ще ви убеждават, че това беше най-доброто време за занаята. Статистици ще ви доказват, че БВП нарастваше сериозно, въпреки че обективно и самата Европа се развиваше с мечтани темпове. Ще ви кажат още, че нивата на корупция бяха ниски.

Но най-важното – това беше времето, през което реално извървяхме пътя и влязохме в Европа. С много усилия, с много грешки и с много отстъпки, но влязохме.

Само добре посветените ще ви кажат, че можеше и да не влезем. Който можеше да го направи по-добре – да беше заповядал. С други думи – да беше на власт.

Симеон е руган, но ще остави диря в българската история. А всеки, независимо от политическите си пристрастия трябва да признае, че Симеон е част от живата ни, истинска и неподправена традиция.

А традициите трябва да се уважават и да се пазят. Особено, когато са български.
15 Comments

    София
    18/06/2017 в 00:16

    Браво г-н Петров!
    Колкото до глупците – те са неизтребими и винаги ще викат: „Бялото е черно“ дажи и в свой ущърб.
    Отговор
    Груйо Попйорданов
    17/06/2017 в 20:04

    Елегия за един мошеник !
    Отговор
    съгласен
    17/06/2017 в 17:01

    Енох, напълно съм съгласен с написаното от теб. А сега държавата е собственост на мутрите тръгнали от НДСВ – Бойко Борисов и Пеевски, благодарение на тях изразът „мафията си има държава“ се отнася за държавата ни в момента.
    Отговор
    Гарибалди
    17/06/2017 в 15:52

    Енох, ти си формен идиот. Пролетарийче с промито мозъче. Какъв народ бе, кога народът е бил против? Ти знаеш ли как идва Батенберг в България, как го послещат, как идва Фердинанд, как го наследява Борис? И Борис и Симеон са българи много повече от нашите гурбетчии на Запад, които дори паспортите ги мъързи да си сменят с лични карти. Галош нещастен.
    Отговор
    Енох
    17/06/2017 в 14:45

    Да вярно е че е част от Българската история, Но за съжаление най позорната част!
    Защото коя себеуважаща се нация би допуснала внукът на един чужденец,/натрапен цар против волята на народа/ Внук на който по голямата част от съзнателният му живот е преминал извън България не само по принуда но и по негов личен избор,Който в даден момент воден единствено и само от лични интереси и изгода се сеща че обича България и че тази изгаряща любов е толкова голяма че е готов да ако е възможно цялата да я направи негова лична собственост. Та коя себеуважаща се нация би допуснала Такъв Индивид да бъде избран за Премиер? И коя нация би гордяла с това?
    Това е Срам за България!!!
    Отговор
        Аз съм българче.
        17/06/2017 в 17:18

        Тъпак!!!!!!!!!!!
        Отговор
    Тея
    17/06/2017 в 12:19

    Злобата на българина няма аналог! Завист ,омраза и негативизъм!
    Отговор
    Иван
    17/06/2017 в 10:48

    Тия, дето реват за тополите край пътя, не знаят, че тополата е много опасно дърво – гние незабележимо отвътре и никой не знае кога ще се срути върху него. После пък ще ревете къде е била държавата, че не ги е отсякла навреме.
    Отговор
    Алекс
    17/06/2017 в 09:42

    Да добавя, че пръстовия идентификатор бе въведен с твърдата ръка на Премиера Борисов.
    Отговор
    Алекс
    17/06/2017 в 09:39

    Много интелигентно написано. Да, не стана за 700 дни, но и самите юпита го подведоха и предадоха. Помня Любка Качакова със зачервени бузки и бяла блузка с надпис „Срам ни е от вас“, как се възмущаваше, че никъде не и издавали касова бележка… Но не издаваха и в края на двата им мандата. И при кой стана това? При Борисов и Симеон Дянков. Помня и как неговия, на Симеон, председател на НС Герджиков се пънеше да вкара пръстовия идентификатор в пленарната зала, но стана за смях на журналистките. Но това с което ще се влезне в историята цар Симеон II е, че на 29 март 2004 година, България влиза в НАТО като пълноправeн член и е приета в Европейския съюз на 1 януари 2007 г.
    Отговор
    българка
    17/06/2017 в 09:25

    Да,г-н Петров,съгласна съм, като жив елемент от нашата история, заслужава почит и уважение. Не мога обаче да кажем нищо добро за човека в личен план. Можеше да прояви интерес към тези, на които възложи да отнесат сърцето на цар Борис III в Рилския манастир. Просто в знак на елементарна благодарност, и много още други факти, които остават неизвестни. Жалко за заблудилите се, които го приеха като истински наследник на баща си..
    Отговор
    Здравко Дунов
    17/06/2017 в 08:58

    Отлично написано, господин Петров!
    А за Симеон – всеки да съди според акъла си.
    Да, това е все още жив елемент от все още живата българска история!
    Отговор
    дони
    17/06/2017 в 00:53

    Да е жив и здрав, но за мен не е и никога няма да бъде „величество“, по-скоро е „нищожество“. Лъжец, популист, доведе един вагон юпита, които разкатаха фамилията на държавата /преобразуването на външния дълг май още го плащаме/, за да си върне имотите влезе в коалиция с тези, които избиха част от семейството му… Е, не мога да уважавам такъв човек!!!
    Отговор
        Вяра
        17/06/2017 в 03:35

        Самата истина!Другаря цар-така ще го запомним!Нищо повече от обикновен политически циркаджия!А, изсече горите си също и още щеше ама, нямаше време!Тополите по пътя край Самоков ги няма благодарение на него!
        Отговор
            Груйо Попйорданов
            17/06/2017 в 20:05

            Елегия за един мошеник ! 😉
            Отговор
7 0
              НЕ СТАНА ПРОРОК В СОБСТВЕНОТО СИ ОТЕЧЕСТВО, НО БЕШЕ И В ДРУГИ ОТЕЧЕСТВА, КЪДЕТО ПАК НЕ СТАНА ПРОРОК. А КОЛКО Е НЕГОВО И ТОВА  ОТЕЧЕСТВО, В КОЕТО СИ ПРАВИ ЮБИЛЕЯ, СЪЩО Е ВЪПРОС. НЕГОВИ СА САМО ИМОТИТЕ ВЪРХУ  БЪЛГАРСКА  ТЕРИТОРИЯ. НЕГОВО Е САМО НАСЛЕДСТВОТО, СТИГАЩО НАЗАД ДО  КРАЛЯ-БУРЖОА  С ХИЩНИЧЕСКА ХВАТКА. ЗА МАТЕРИАЛНИ БЛАГА  ВЪВ ФРАНКОВЕ И ГУЛДЕНИ. ЛУИ ФИЛИП, ДЯДОТО НА ФЕРДИНАНД И ПРАДЯДОТО НА БОРИС ТРЕТИ. ВСИЧКИ  ГРАБИТЕЛИ НА СТРАНИТЕ, В КОИТО СА СИ ПРИСВОИЛИ ВЛАСТ И ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ. И ВСИЧКИ, ЗАИГРАВАЩИ С НАЦИОНАЛНИ ЧУВСТВА ЗАРАДИ СОБСТВЕНО БЛАГОПОЛУЧИЕ.
                ПОСЛЕДНИЯТ ИМ НАСЛЕДНИК , НА КОГОТО ЦАРЕДВОРСКИ  ПОДХАЛИМИ ДНЕС ЧЕСТВАТ 80 Г. ЮБИЛЕЙ, НЕ Е ПОДОБРИЛ ТАЗИ ХАРАКТЕРИСТИКА НА РОДА. ПО-СКОРО Я Е ВЛОШИЛ.  ТОЙ НЯМА  НАЛАГАЩОТО СЕ ПРИСЪСТВИЕ НА ДЯДО СИ, ГЪВККАВАТА МАНЕВРЕНОСТ НА  БАЩА СИ, ПЛУТОВСКАТА СРЪЧНОСТ НА ЦАРСТВЕНИТЕ ИЗДЪНКИ  ОТ МАЙЧИНИЯ СИ КОРЕН НА  ВИКТОР ЕМАНУИЛ. ПО ЛИСИЧИ ТОЙ Е ЗАДИГНАЛ ПО НЕЩО ОТ ВСИЧКИ ТЯХ И ГО Е ОСТАВИЛ В ТРЕЗОР  ЗА УМЕЛО ОТЛОЖЕНИ В НЕОПРЕДЕЛЕНО БЪДЕЩЕ "ЧЕРНИ ДНИ". И ПРИБАВИЛ - ВЕЧЕ СЪВСЕМ НЕХАРАКТЕРНА ЗА АРИСТОКРАТИТЕ, ОСОБЕНО ФРЕНСКИТЕ, СПЪНАТА, КОСНОЕЗИЧНА, ПОДКУПВАЩА С  БОМБАСТИЧНИ ОБЕЩАНИЯ РЕЧ.
                  И СЪВСЕМ  НЕ УБЕЖДАВАТ ТВЪРДЕНИЯТА НА АВТОРА НА  СТАТИЯТА.
                  КАТО ПОЧНЕМ С ТОВА, ЧЕ БИЛ ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА НИ ИСТОРИЯ. ТОВА С НИЩО НЕ ГО ОТДЕЛЯ ОТ ВСИЧКИ НАС, СЪЩО ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ИСТОРИЯ, НО СКРОМНИ  СИНОВЕ И ДЪЩЕРИ НА НАЦИЯТА, БЕЗ ПРИСВОЕНАТА ОТ БАЙ ВИ ГАНЯ ТИПИЧНО ЦАРЕДВОРСКА ХВАЛИПРЪЦКОВЩИНА И ОНАСЛЕДЕНИЯ ОТ ДЯДОГО НАРЦИСИЗЪМ.
                НЯМА ПРОРОК В СОБСТВЕНОТО СИ ОТЕЧЕСТВО. НО ПО-ГОЛЯМАТА ЧАС ОТ ЖИВОТА СИ ТОЙ БЕ В ДРУГИ ОТЕЧЕСТВА, КЪДЕТО ПАК НЕ СТАНА ПРОРОК.
                ОТСЛУЖИЛ МУ МОЛЕБЕН ВИСШИЯТ ЦЪРКОВЕН КЛИР НАЧЕЛО С ПАТРИАРХА. ТОЛКОВА ЛИ Е СИГУРЕН В СЕГАШНАТА МОРАЛНА И ПОЛИТИЧЕСКА РЕПУТАЦИЯ НА БПЦ, ЧЕ ТОВА ДА БЪДЕ АРГУМЕНТ, И ТО КАТЕГОРИЧЕН.
                 ПОЧЕЛ ГО  ПОЛИТИЧЕСКИ И КУЛТУРЕН ЕЛИТ НА СТРАНАТА. КОЙ? НАЧЕЛО С АНГНЕШКИТЕ ГЛАВИЧКИ И СОЦИАЛНИЯ ПРЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИЩЕВ?ВСЕ  ПЛАДНЕШКИ РАЗБОЙНИЦИ. НИМА АВТОРЪТ СЕ НАДЯВА  С ЕДНО ЗАМАХВАНЕ НА МАГЬОСНИЧЕСКАТА ПАЛКА, ДА НИ НАКАРА ДА ЗАМРЕМ  В ТЕЛЕШКИ ВЪЗТОРГ ОТ ПРИСЪСТВИЕТО НА ГОЛЕМЦИ. ПОЧЕТЕН ОТ КОРОНОВАНИ ОСОБИ!? ГОЛЯМ ПРАЗ, СЕ КАЗВА В ТАКИВА СЛУЧАИ.                               РАЗБИЛ БИЛ ДВУПОЛЮСНИЯ МОДЕЛ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРТИЗАНСКИ МОДЕЛ НА УПРАВЛЕНИЕ. Е И? ПО-ТОПЛО ЛИ НИ СТАНА ОТ ТОВА. САМО ДЕТО ЕДНА ПОТОМСТВЕНО ЛЯВА ПАРТИЯ СЕ ПРЕВЪРНА В  СЛУГИНСКА ПРИТУРКА  КЪМ БЪЛГАРСКИЯ КАПИТАЛИЗЪМ.  А НА МЯСТОТО НА ТОЗИ "РАЗБИТ ДВУПОЛЮСЕН МОДЕЛ" /ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ ТОЛКОВА ЛИ Е И РАЗБИТ!/ СЕ НАСТАНИ  ОЩЕ ЕДНА СУРИЯ ХРАНЕНИЦИ.
               МНОГО БИЛ НАПРАВИЛ ЗА ВЛИЗАНЕТО НИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НАТО. КЪДЕ? ПОВТОРЕТЕ? - ТАМ, ОТКЪДЕТО  ПОЛОВИНАТА  ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ  ПО ПРИМЕРА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ИЗБЯГАТ.
               СЪДЕЙСТВАЛ ЗА СМЕКЧАВАНЕ  НА  ПОЛИТИЧЕСКИТЕ  НРАВИ.  ТА ТЕ ПОЛИТИЦИ И ИКОНОМИСТИ  ОТЛЯВО И ОТДЯСНО  И ТАКА СА СИ ДРУЖКИ  В  ГРАБЕЖА НА СТРАНАТА.  Е ДА, ПРИДАДЕ ИМ И ЗЕСТРА, СЕБЕПОДОБНИТЕ НА СИНА СИ ЮПИТА. НО АКО ТОВА Е ПОДВИГ, ТО КАКВО Е ПРОВАЛ?
                  ЩЕ ДАМ НА Г-Н ПЕТРОВ И ЕДИН ПЕЧЕЛИВШ ДЖОКЕР, ЕЙ-ТАКА ОТ ЩЕДРАТА СИ ДУША, "МНОГО НА ДУШМАНИТЕ", ЕДИН ВИД. НА ПОРЕДЕН  РАЗПИТИТ  В ДС НА  РАЗВИГОР  СЛЕДОВАТЕЛЯТ САМОДОВОЛНО В ТОН НА ГОРКИЕВИЯ БУРЕВЕСТНИК  СПОДЕЛИ МИМОХОДОМ, КАТО НЕЩО ТОЛКОВА ПРИВИЧНО, ЧЕ НЯМА ЗАЩО И ДА СЕ КАЗВА: "АМИ ТОЙ /СИМЕОН/ ОТДАВНА НИ ПРАВИ УСЛУГИ В РАЗУЗНАВАНЕТО;  БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО НИЕ ЗНАЕМ  ИМЕНАТА НА ВРАЖДЕБНО НАСТРОЕНИ БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА". ТОВА ДА ОБАЕШ  АГЕНТ НА ДС СЪЩО Е КАЧЕСТВО И СЪВСЕМ НЕ СЪМ СИГУРЕН, ЧЕ НАРЦИСТИЧНИЯТ БЪЛГАРСКИ МОНАРХ ДРАГОВОЛНО БИ СЕ ОТКАЗАЛ ОТ НЕГО.
                 И ИЗОБЩО Г-Н ПЕТРОВ, ЗА ТАКАВА ГОЩАВКА НА ЮБИЛЕЯ, СТРЕЛЯТЕ  ЗЛЕ ПО ВСИЧКИ МИШЕНИ. ПОНЕ ВЕДНЪЖ ДА БЯХТЕ ПОПАДНАЛИ В  ДЕСЯТКАТА  ПРИ  ВЪЗХВАЛНОТО СИ СЛОВО.  И ВМЕСТО ДА  ДАДЕТЕ КЪРПИЧКА  НА   КОРОНОВАНИЯ СИ ПРИЯТЕЛ ДА ЗАБЪРШЕ  КОРАБОКРУШЕНСКИ СЪЛЗИ, ВИЕ НИ  ПОДХВЪРЛЯТЕ ОГРИЗКИ ОТ НЕГОВАТА ОБИЛНА  ТРАПЕЗА.
                  А  ТОЙ ИМАШЕ ДОСТА ВРЕМЕ  СЛЕД ПРОВАЛА СИ ДА НАПРАВИ ЕДИНСТВЕНОТО ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА АРИСТОКРАТИЧНОТО СИ ВЕЛИЧИЕ: В ТЪМНАТА СТАИЧКА БЕЗ СВИДЕТЕЛИ, САМО СЪС СМАРТФОН ЗА  СЕЛФИ, ОСИГУРЯВАЩО  ЛИЧНА ПРОСЛАВА, ЗАЕДНО СЪС ЗАКОННО ПРИТЕЖАВАН ПИСТОЛЕТ ДА ПРОИЗВЕДЕ СПАСИТЕЛНИЯ ЗА ЧЕСТТА ИЗСТРЕЛ.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lazarlalev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 186745
Постинги: 243
Коментари: 48
Гласове: 86
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930