Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2017 10:49 - НА КРИЛЕТЕ НА ВЕНЕРА
Автор: lazarlalev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 401 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.06.2017 10:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            До тук ние  проследихме вдъхващия оптимизъм   суровинен източник   на  темата. Развеселената от сексуалните вицове социална действителност.Независимо от трагичните моменти в историите на  бунтарките от Пусси Райът и  и пишман-живописецът П. Павленский, в  тях се съдържа  и  много хумор. А знае се, че хуморът сечекчава  въпросите.И какви други чувства, освен хумористични,  да изпитваме към бунтари, които не могат да стигнат нивото на Шекспирови шутове. И как да не се смеем на държава, която за да угоди на  своя църковен партньор възприема  на пределна сериозност  ветрени момичета. И то  за постъпка, която  най– многото да заслужава два тупаника по дупето. Е, да, и забрана за влизане в божа обител. И как да не се смеем на  борец за човешки права като Павленски, който  в мътилката на протестните си чувства нарушава правата на собственото си тяло. И то  къде: в частта, която става за детайл на картина или скулптура/ Микел Анджело "Давид"/; ако понапъпне и за полово сношение; а при изправност семенната течност - и за зачатие; но това за което никак, ама никак те става - то за политически бунт! И какво са му виновни тестисните торбички та да ги кове с  ръждиви гвоздеи.
               И тези "МОНОЛОЗИ НА ВАГИНАТА" също са оптимистична книга.  Тя е в духа на европейското просвещение от "века на щастието" /Хелвеций/ 18 столетие. Върху нея пада светлината на френския "СИЕКЛ ДЬО ЛЮМИЕР", за да й предаде здрав разум и жизнелюбие. Освен това, свежо, колоритно и живо написана, тя пленява читателя с новотата на познанията на женското тяло. Идеята е проста и по всички признаци - приложима. Като се изприкаже вагината за  злините, които  общество и силният  пол са и нанесли, и като безсрамно и открито обяви тайните на своя оргазъм, то нещата в женската гендерна същност от само себе си ще се наредят. Както мислеха френските просветители: идеята за съвършенния обществен строй  ще доведе поне до сносен обществен строй. По примера на първите успехи в медицината: познатата болест е наполовина излекувана болест.
               Това е и патосът на първия  качествен еротичен роман в световната литература от следвоенния 20 в. -  Дейвид Лоренс "ЛЮБОВНИКЪТ НА ЛЕЙДИ ЧАТЪРЛЕЙ".
               Да, както  казваше поетът Маяковский "для веселья планета наша мало оборудована",социално-икономическият  строй на следвоенна Великобритания явно  се къса  по шевовете.  И лордът, окичил се на фронта с бойна слава, се тътре  инвалидна количка;черна символика, мрачна конотация! С десетилетия по-младата му съпруга Констанца  няма да познае ни оргазъм, ни майчинство. Както няма да се върне ловкостта на неговите  полупарализирани ръце. Но на всичко това има решение. Задал се е насреща млад  и главното здрав  юнак, пазач на градината. Какво пък - Констанца и юнакът, чудесна двойка за  познатите радости на плътта, а  и за разплод! Много ли е да се прояви аристократично великодушие ведно с британския "комън сенс", равномерно разпределен според философа Джон Лок и у благородника, и у селянина. Става работата. И оргазмът, и рожбата и в "бай продъкт" –  любовта на лице.  По-нататък историята ще обърне и по-мрачната си страница /своевременно ще я разгледаме/. Но за момента, за непосредствената "изповед на вагината" тук и сега  жената е щастлива - обгрява и освежава запустелите чертози на замъка.
                  Или Айрин във "Фортсайт сага" на Джон Голсуърти. Отново ситуацията на млада жена и  застаряващ мъж. Романтичната мечта, оваляна  в лапите на Сомс, с нищо не вдъхновяващ "човек на собствеността". А и този Сомс съвсем не е Молиеровият  буржоа-благородник, малко от малко да да напомня великодушния лорд Чатъруей.  А пладнешки изнасилвач, нанесъл незаличима травма върху орисаната си половинка.  И социалният фон лош: безработица, нищета, битова мизерия, обяснимо, следвоенна Англия.А още не се е явил Кейнс. На Айрин не остава нищо друго, освен да се качи на сцената и със звънък  колоратур да произнесе монолога на Нора  за женските права  от "Картонен дом" на Хенрик Ибсен.
                 Но имало и нещо  по-добро: "светъл лъч  в царството на тъмата", както звучеше друга една драма - "Буря" от руския Х!Х в./Ал. Островски./ Светлият лъч - пак левент, архитект  от италиански произход Босини. В неговите прегръдки ще се хвърли Айрин. И поне до гибелта му в транспортна катастрофа ще познае женското щастие по пълна програма.
                Значи има лек, има решение. И вагината няма защо да хлипа и плаче върху рамото на шестгодишната Христин, а да пее и ликува, като  в знаменития дует на "Травиата".
               Върху тази  почти жизнерадостна музика се изгражда и опростената конструкция на женския тоалет:/ елегантен, но и практичен. Той еднакво приляга  и на дамата, и на домакинята. И няма защо поетесата Марина Цветаева да се гневи на шаечната си престилка и твърдата ленена яка. Ако е истинска дама, тя и в тях ще бъде елегантна и ще се чувства добре. Но тя не е дама, не е и особено добра майка и "съпружеството й е мъка", както пее Онегин в знаменитата си ария. Остава й поезията. Казват: там била гениална. За  женския оптимизъм, с попътния вятър на "Новия свят" стига и това.
                        



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lazarlalev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 186206
Постинги: 243
Коментари: 48
Гласове: 86
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031