Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2017 10:19 - PUSSY RIOT ИЛИ КАК ВЕНЕРА ПОБЕДИ АФРОДИТА БЕЗ АФРОДИЗИАК
Автор: lazarlalev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 885 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 03.06.2017 10:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      


                    Ако читателят още не се е досетил, то ето един джокер. Афродита в  архитипичен  юнгиански смисъл  и според гръцката митология е платонически ейдос: жената изобщо, "вечната женственост" според немските романтици, женското начало в чистия му вид, София според терминологията на гностиците. Тя, разбира се се проявява в любовния акт, но още не е излязла от  платоническите си пелени за  зрелищна вакханалия на женския пол.Да не забравяме, че  Афродита  само покровителства хубавата Елена, но не я хвърля в битката , където кръстосват мечове  Парис и Хектор. Тя само засилва нейната неотразима хубост, на свой ред  главната причина за Троянската война, описана симптоматично от слепец, да не се влияе от женски чар, в Омировата "Илиада". Ще рече, не направо, а в сюжетна опосредованост, от играчка в плачка. Ей-такива церемонии на обичащите зрелищатата елини.
               А Венера?  Там вече никакви платонизми, ейдоси, идеални начала: там "право куме, та в очи"; конкретната жена в конкретната любов  чрез конкретен любовен акт. Там вече се работи по образеца на бръснатите  римски воини: без  лигавщини и глезотии. "Тук е Родос, тука скачай", "Пристигнах, видях, победих", "Dura Lex, sed Lex" и т.н. Затова и  така наречените  полови болести се наричат още  ВВЕНЕРИЧЕСКИ, знае се от де идат, макар далеч не винаги как се лекуват. Познатият и на двата пола хълм се нарича ВЕНЕРИН ХЪЛМ. Пък и смъртта, съпътстваща любовници със слаби сърдца  при полов   акт, поне на мое време носеше латинско название. Вероятно за да се прикрие непристойната истина: VENERICUS MORTUS.
                Затова и Втората сексуална революция, която протича сега, е кръстена от водещи западни сексолози пак на Венера:TRANS  VIA VENERAE /по пътя на Венера/.
                 От тук и централната  метонимия   на нейното ту бурно, ту плавно протичане стават  ГЕНИТАЛИИТЕ, ПОЛОВИТЕ ОРГАНИ.  На мъжа, но не толкова, главно на жената. Защото Камийя Пайа и тук се оказа права: женският полов орган е първичен и  основен,  той е плосък отпред до незабележимост, и вместителен във  вътрешността, утробен, и съдържа във веществен смисъл и символика мъжкия. В  плода на петия месец от бременността се оформя  момичешкото, а след него  момчешкото отличие; първо Х, а след това ХУ хромозомата. Затова и чрез него, вече в метафоричен план, се изразяват социални движения на епохата.
                 Несъмнено, началото са обходилите  печатните станове, екрани и театрални рампи навсякъде по света МОНОЛОЗИТЕ НА ВАГИНАТА  на писателката ИВ ЕНЦЛЕР с цялостната реабилитация   на женския генитал. Нещо повече, с неговото почти култово религиозно ОСВЕЩАВАНЕ, граничещо едва ли не със светотатство. Защото в някои от интерпретациите  на книгата  той се оприличава на храм. Входът, портата с антрето сякаш копират големите и малките полови устни, централната пътека към олтара - вагината, двата насрещни стълба - яйчниците, олтарът - матката.
                 И в наши дни  тази виртуална символика, както често става в историята, се превръща в битова фабула, сякаш на свой ред да подтвърди органичната връзка между небе и земя.
                 Например PUSSY RIOT/бунтът на вагината/. Скандалната дамска попгрупа, избрала "свято място", църква, за изпълнение на  протестна песен. Да не преразказвам историята отпреди няколко години, която днес всички знаят. Но ще отделя в нея  два момента, които правят  от елементарна хулиганска проява предмет за философичен размисъл:
                  Първо, за светотатство е избран православен храм, една от главните функции на който е ОСВЕЩАВАНЕТО: кръщене на новородено, сключване брак  пред  Бога, опрощение на тленни останки за вечния им път. Чрез акцията на момичетата  ОСВЕЩАВАНЕТО  се извършва не в христиански ритуал, а в естраден скандал, отвеждащ към НЕЧИСТА СИЛА .Изпълнен  едвали не от дявола и неговите "сукуби", женските дяволи по заимствания  от Томас Ман в "Доктор Фаустус" сюжет на немската средновековна митология. От страна на тези палячовски накачулени момичета православният храм се  превръща в СИНАГОГА НА САТАНАТА, както гласеше заглавието на един роман от двадесетте години на миналия век. И това сатанинско дело се символизира чрез вагината, доведена до бунт от   социално потиснатата жена. Не случайно бяха приведени кинокадри, където една  дама от групата напъхва цяло пиле в същата тази "бунтуваща се вагина".  И извършва полов акт на публично обозрение в стила на сукубите, за които вече стана дума. Ще рече сценарият, върху който е умувано не малко, се превръща в пърформанс, режисиран от освещаващите го демонични сили.
                И второ, чрез  паралелния сюжет на пърформанса - ажиотаж около тази акция, описание и коментар в медиите, изказвания на възмутени граждани, подкрепа от западните "либертианци";  след това   съдебно с излежаване на наказаниет.  "Безочливи и светотатствени" според църквата изказвания по повод извършеното в църквата и изтърпяното в затвора; предизвикателният отказ дори и  за  атеисти и агностици да ПРИЗНАЯТ ВИНА.След  освобождаване, триумфални шествия в  европейски страни. Една наковалня на  древногръцкия бот Хефес, в която се изковава мирова слава - пропуск за всички възможни грехове, слабости и пороци на тялото и душата. Слава която вече сама работи  за тях и тяхната съмнителна кауза. Всичко по либерално-демократичния катехизис в  перфектно изпълнение на женски същества. Сега героини, но някога в моята ранна младост старите хора  ги наричаха "ПИКЛИ". И кръгът се затваря като в приказките със щастлив край. "И ние бяхме там, пихме и се веселихме".
                   И мъжкият вариант на гениталния протест: художникът Пьотр Павленский. Тук естествено  няма да има вагина, която да се надига на бунт, няма да маршируват суфражетки и феминистки. Но затова пък ще има член с тестикулна торбичка, на която ще бъде отредена и главната роля. Да, да,  този художник, който няма ни една картина, се издига  до артистично звание, и то от не глупави хора! заради, ох, тръпки ме побиват да го кажа, ами заради това, че закова с гвоздеи  въпросната тестикулна торбичка върху перилата на един московски мост. Защо? Ами за политическа съпротива. Срещу кого, пак смътно, срещу  социалната система и държавата. И вичи смътно до смутоляване - за поругаване на  човешки права.
                И куп въпроси, които и едно дете, непосветено още в половите въпроси ще си зададе: първо, какво му е виновна тази торбичка, негова плът в крайна сметка. Така безбожно да я наказва; второ, каква е нейната връзка, нека дори преносна на преностната! със целта на неговия протест; тук торбичка с два тестикула по закона на свободното падане на телата, а там? Путин, досетихте се, той е щатната мишена на протестите; трето, защо именно торбичката, на Христос бяха заковани китките и кръстосаните нозе, можеше поне този евангелски мотив да  се пунтира, не, торбичката и толкоз.
                Но това ще бъде само фонът, върху който ще се разиграва действието  на втората сексуална революция. Зачената със женски изповеди /"Монолозите на вагината"/, израснала в утробата на феминистичните  движения,  тя  ще се пръкне със цезарево сечение  в изкуството и философската мисъл в наши дни. Тук Венера само разклати трона на Афродита, без още да я е повалила на тепиха за решаваща схватка. А ние дори не сме още изкачили Венериния хълм.
                   



Гласувай:
1



1. milady - ей !!!
03.06.2017 13:20
ти ли го..нареди това..
впечатлителна ерудиция и лексика..
комплименти от мен/ юлия
цитирай
2. lazarlalev - КОЯ СИ ТИ ЮЛИЯ И ИМАШ ЛИ ОТНОШЕНИЕ КЪМ ...
03.06.2017 15:52
КОЯ СИ ТИ ЮЛИЯ И ИМАШ ЛИ ОТНОШЕНИЕ КЪМ "ПУССИ РАЙЪТ"ЛЛ
цитирай
3. milady - ами АЗ СЪМ, АЗ ;) нз, кои са Пусси Райът/ идеята е важна..
03.06.2017 18:31
lazarlalev написа:
КОЯ СИ ТИ ЮЛИЯ И ИМАШ ЛИ ОТНОШЕНИЕ КЪМ "ПУССИ РАЙЪТ"ЛЛ

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lazarlalev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 186986
Постинги: 243
Коментари: 48
Гласове: 86
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930