Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2017 10:28 - Сатори ни намига
Автор: lazarlalev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 422 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.02.2017 12:59


                Абе фон Габер,                  Ти имаш религиозна интуиция.Вярно, в  христианската конфесия тя  не  ти помогна, защото  католицизма ти  подчини на потребността с пот на челото да си изкарваш хляба. Но аферим, като манастирски послушник беше изряден, колкото и юрист-консултът на дявола да те подкукорсваше да ползваш и други блага на вярата. Ти отстоя и заедно с относително добра пенсия ще получиш и благата вест за спасение на душата си.  Вярно не мина без изкушения на вярата. Помня по едно време бе залюбил и синтоизма, за който съвременните японци знаят не повече от нашите деца и младежи за  христианското учение.                  Малко те изкушаваше и дон Хуан на Кастанеда, но там не ти допадна, че в нагуала /словесно неартикулираната  страна на битието/ щеше да ти се стопи индивидуалността и името  в  някакво анонимно пламъче  от кибритена клечка и никакъв фон Габер нямаше да получи там полагаемите му се 15 мин. слава.
                Сега разбирам, че въоръжен с уроците на минали неуспехи се целиш в ДЗЕН и ДАО.И уцели! Действително, необявената идея, пронизваща  и двата  светогледа /защото те не  са религии и "светоглед" ми попада като възможно най-точното им название/ та и двата светогледа са основани на последните  закони на диалектиката: "единство и борба на противоположностите" и "отрицание на отрицанието". Всъщност един закон. Тук пък интуицията на др.Сталин проработи и той не се обремени като Хегел да се занимае с отделно с "отрицание на отрицанието". Навън го чакаше индустриализацията, колективизацията, борбата за социализъм, до званията "корифей на науките", "баща на народите" и "генералисимус" го деляха цели 20 години.
                  Та на думата. Действително, и ДЗЕН и ДАО могат да се вземат като  практическото приложение /прагматика/ на  ОТРИЦАНИЕ НА ОТРИЦАНИЕТО. И то по всеки пункт на ДЗЕН и ДАО  в делничното всекидневие: Сатори е на гърба на Сансара, безсмисленият коан, поражда смислено изречение, почти мъртвешката стойка Дза дзен е в началото на най- ускорената и мащабна духовна динамика.  Като добавим тук и съзвучната на Дзен мъдрост на Дао, ще можем да се надяваме с някое от упражненията на Цигун, да превърнем  ЯН в ИН, или ако рече Бойко Борисов ИН в ЯН. Колко му е.
                    Целият проблем е че всички тези Тодор Живковски "маньоври", ако не ги смелиш в своята неповторима индивидуалност , не ги слееш в себе си като собствените ти две  очи. Ако го направиш, ще можеш да разчиташ и на едно "трето" като   "byproduct".С цялото си великодушие ДАД го отпуска за добре свършена работа. Ако не успееш обаче, ще ти се наложи запасен вариант:вече  ускорена и масова приватизация на   адвайта /безразличие/ и персонализация на наличните авоари по примера на компютера с неговата опция "personalization".  Там пак егото фон Габер ще се анулира, но затова пък ще получи нов шанс, ако не за САТОРИ то за САМАДХИ. Не най-доброто, но добро. Ще има мегдан да раснеш до седмия астрал на мадам Блаватская.
                   Ако и това не стане и няко ново изкушение не те откаже от това занятие, пак не унивай. Ти вече ще си обръгнал за негативите на повседневието и ще получиш много допълнителни бонуси.Първо, шумовете от багерите и самосвалите, ще ти се превърнат в мелодии на любимия ти Бах в изпълнение на Андрей Гаврилов; страниците от Библшята ще прекосяваш на кръст като криминалетата на Агата Кристи, а г-жа Цецка Цачева направо ще се превърне във фея на мечтите, за която няма да се срамуваш да извършваш ръкоблудни движения.
                  Мисля си, че при тези съблазни, ще скръстиш крака и ръце в един образцов ДЗАДЗЕН за да стигнеш Сатори преди да навършиш моите 82. И побързай,защото, както е в ПРОЦЕСА  на Кафка,  портата изкована само за арестанта К , може да захлопне и за теб. И то окончателно! Без право на връщане в килията. Побързай и заради другата опасност: след 82 въобще да нямаш нужда от Сатори. Там грижите ти ще бъдат вече  съвсем  други. Понятно какви. Един  пишман дзендао послушник.                        



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lazarlalev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 186919
Постинги: 243
Коментари: 48
Гласове: 86
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930